Ruik en zie de zomer

Oostindische Kers

Oost-Indische-kers-PA080077

Een eenjarige plant die snel groeit, met zijn felle kleuren tiuinen siert en lekkerbekken met zijn peperige blad, geurige bloemen en smakelijke zaden verwent.

 

Wanneer je een plant zoekt die klimt of de bodem bedekt, decoratief is, prachtig bloeit, waarvan je de bloemen en bladeren kunt eten en die slakken op een afstand houdt, kies dan voor de Oostindische kers. Hij zaait zich gemakkelijk uit en komt dus ieder jaar terug, waarschijnlijk ook op plaatsen die je voor iets anders gereserveerd had. Maar je kunt hem eenvoudig verplanten.

De Oostindische kers is inheems in Bolivia en Argentinië waar bijna 80 verschillende soorten groeien. Hij werd in de 16e eeuw in de jungle van die landen ontdekt. Nadat hij zijn intocht had gehouden in Europese tuinen, werd hij steeds populairder. de Franse schilder Monet vond hem zo mooi dat hij hem in de border voor zijn huis in Giverny plantte.

 De Nederlandse naam is ongelukkig gekozen, want de plant heeft niets met Oost_Indië te maken en ook niets met kersen. Het woord kers is afgeleid van het Engelse cress of Het Duitse Kresse voor planten die een wat scherpe smaak hebben. Zij horen tot de familie van de kruisbloemigen, terwijl de Oostindische kers tot een heel andere familie hoort. De botanische naam Tropaeolum betekent zoveel als oorlogsbuit, opgestapelde overwinningstekens. De Zweedse botanicus Linnaeus die aan de plant deze naam gegeven heeft, vergeleek de bladeren met schilden, de bloemen de met bloed besmeurde helmen. Majus betekent ‘de hoogste’ en verwijst naar de klimprestatie. De Duitse naam Kauzinerkresse verwijst naar de gelijkenis van de bloemen met de mutsen van de Kapucijnse Monniken.

oi kers album 4 lange foto

Tijdens de hete zomeravonden kun je vonkjes rond de Oostindische kers zien omdat de planten zich electrisch ontladen.

Wortels en bladeren geven een stof af (mysorine) die andere planten vrij houdt van schadelijke insecten, terwijl hij zelf vaak heel aantrekkelijk is voor bladluizen.Naarmate het warmer wordt, krijgen de bladeren een scherpere smaak. Als je een mildere smaak prefereert, kun je de plant het beste in de halfschaduw laten groeien.

In de herkomstlanden worden de verse bladeren door Indianen gebruikt om wonden te behandelen. Men bereidt er ook thee van tegen verkoudheid, ademhaling- en me’nstruatieproblemen.

De plant wordt ook gebruikt in de Ayurvedische (oud-Indiaanse) geneeskunde. Bij ons wordt de plant vooral als sierplant en in de keuken gebruikt. Bloem, bladeren en jonge groene vruchten zijn geschikt om met sla te vermengen en gerechten te decoreren. Erg lekker met een beetje geraspte mierikswortel. De plant heeft 10 keer zoveel vitamine C dan sla. De Oostindische kers remt ontstekingen en werkt antibacterieel. Het is een plantaardig antibioticum.

Je kunt de rijpe vruchten vermalen en met andere kruiden als een soort peper vermengen. Hij houdt ook slakken op een afstand.

oost-indische_kers3

Bernagie

 

borago1-1

Borago Officinalis – komkommerkruid, borage, bernagie, parapluutke, steekneus

 

Bernagie is een winterharde, éénjarige plant die vaak ook als groenbemester wordt toegepast, maar vooral gekend is als kruid. Plimius noemde de plant Euphrosinum, omdat men algemeen dacht dat zij geluk en vreugde bracht. zowel de Grieken als de Romeinen meenden dat bernagie niet alleen troost maar ook moed gaf.

Latijnse gezegde:

‘Ego Borago gaudia semper ago’ : Ik, bernagie breng altijd vreugde

 

Men zei zelfs dat bernagie het vergetelheid brengende (nèpenthe) middel was waarvan Homerus schreef dat het met wijn werd ingenomen.

Van april tot oktober bloeit het komkommerkruid met 5 felblauwe, stervormige bloemen met opvallende paarse meeldraden. De bloemen zijn tot 2,5 cm groot.

bernagiebloem

In vroegere tijden stond de bernagie bekend om haar aanzienlijke geneeskrachtige kwaliteiten, en zelfs tegenwoordig wordt de plant nog wel als medicijn toegepast. Het kruid heeft stervormige bloemen met een zeldzaam intense blauwe kleur, die bij weinig andere planten voorkomt. De kleur en de lange bloeitijd maken samen met de eenvoudige kweek de bernagie tot een van de beste planten voor de tuin. De plant is inheems in Europa en komt bij ons gekweekt en verwilderd voor. Bijen bezoeken de bloemen veelvuldig.

De blaadjes smaken naar komkommer en zijn bruikbaar in fruitsalade, vruchtendrank, punch en als garnering. Gebruik als spinazie is bernagie rijk aan calcium en kalium.

De blauwe bloemen zijn zeer gewaardeerd in de moderne keuken en hebben een hoge decoratieve waarde. Gekonfijte bloemen als versiering op suikerwerken en gebak. Alcoholische dranken op basis van jenever of gin kan men versieren met enkele bloempjes (succes gegarandeerd). Ook in komkommersoep kan men zich aan enkele bloempjes wagen (origineel). Geglaceerd als decoratie voor cake zijn ze pas helemaal speciaal!

Voor de moestuin is komkommerkruid een ideale metgezel voor tomaten en maakt hun smaak voller. Ook pompoenen en aardbeien leven harmonieus samen met deze plant en komt hun smaak ten goede.

Pages: 1 2 3