Ruik en zie de zomer

Ananassalie

 

Een heerlijke frisse en fruitige salie, die echt naar ananas geurt!

ananassalie

Salvia Rutilans ‘Ananas’ 

Net op  het moment dat in de tuin bijna alle planten uitgebloeid zijn, begint de ananassalie te bloeien met felrode aren. Het is een echte herfstbloeier, die zich van het natte en gure herfstweer niets aantrekt. Het is een vrij onbekende plant die het verdient om vaker in tuinen te staan.

bloemen-salvia-elegans-ananassalie

Ananassalie is een breeduit groeiende, struikachtige plant. Hij groeit vlug en kan tot 1 m hoog en breed worden. De bladeren voelen zacht aan en zijn smaragdgroen. Naast de verrassende bloei in het najaar, heeft deze plant nog een bijzonderheid. Zijn ovale, puntig toelopende bladeren geuren naar ananas. De grote buisvormige bloemen groeien in aren en hebben een zoete smaak. Ze zijn rijk aan nectar en trekken op zonnige herfstdagen insecten aan. In warme landen worden zij door kolibries bezocht.

De botanische naam salvia is afgeleid van het Latijnse woord salvare wat genezen betekent. De meeste saliesoorten worden al sinds eeuwen gebruikt als medicijn. Geef de plant een iets beschaduwde plaats en goed doorlkatende grond, bij zachte winters of goede bescherming blijft de plant in leven, oppotten en in de schuur zetten bij vorst mag ook. Permanent in een pot planten is een prima oplossing, de plant doet het erg goed in grote potten en kuipen.

Culinair is het gebruik veelzijdig:

  • De bladeren kunnen gehakt aan fruitsalades en koude dranken toegevoegd worden.
  • De zoet smakende bloemen kun je als decoratie op desserts en salades gebruiken.
  • Verse bladeren, in cakedeeg verwerkt, geven aan het gebak e’en frisse smaak.
  • Ananassalie blad is zeer geschilt voor wild, varkensvlees en kaas.
  • Het blad wordt als hele blaadjes in de thee gebruikt.
  • Verder kun je bijvoorbeeld het jonge blad frituren er serveren met room.
  • Het blad van ananassalie geurt naar ananas en wordt o.a. gebruikt in potpourri.
  • Daarnaast verdrijft het vieze luchtjes in de keuken als het verbrand wordt.

 

 

Marjolein

 

Echte marjolain en oregano(wilde marjolein) hebben ongeveer dezelfde smaak en eigenschappen. De planten hebben wel een andere feestjurk aan. Marjolein heeft een rechtopgaande, vertakte, kantige en enigszins behaarde stengel. De grijze bladeren zijn tegenoverstaand, ovaal en kortgesteeld. De kleine, witte of paarse tweelippige bloemen vormen groepjes in de bladoksels. De hele plant ruikt aangenaam.

marjolein

Echte marjolein heeft een zachtere smaak dan oregano(wilde marjolein). Het kruid maakt traditioneel onderdeel uit van de provençaalse kruidenmix. En andere benaming voor echte marjolein is majoraan.

marjolein2

De roots van deze kruidige dame ligt in warmere oorden, namelijk het Middenlands zeegebied, maar werd reeds door de oude Egyptenaren als genees- en keukenkruid benut. Later gebruikten ook de Romeinen en Grieken het kruid. Bij de oude Grieken werd marjolein samen met peterselie als middel tegen een kater gebruikt. Men vlocht er een krans mee en zette die op het hoofd tijdens de feestmaaltijd.

Van nature houdt marjolein van een rotsachtige omgeving. Geef de plant een plaatsje in volle zon. De grond moed goed gedraineerd en kalkrijk zijn, er mag eventueel wat steenpuin aan worden toegevoegd. Kan tot 50 cm hoog komen.

Echte marjolein heeft een pittige, frisse en opvallende zoete smaak en tegelijkertijd gekruid.

Marjolein is een veel gebruikt kruid bin de zuiderse keuken. De smaak komt goed tot zijn recht in combinatie met tomaten, courgettes, aardappelen en paprika of in combinatie met andere kruiden zoals tijm en basilicum. gebruik het bovendien bij lamsvlees, pastagerechten en zuiderse stoofpotjes en marinades. Het kan ook fijgehakt worden toegevoegd in salades of botersauzen. Een aftreksel of thee van marjoleinblaadjes helpt om een verkoudheid te verlichten: het heeft een ontslijmende werking en verzacht keelprikkels.

Voeg marjolein best vers toe aan uw gerechten, laat het niet meekoken.

Pages: 1 2 3