Ruik en zie de zomer

 

 Citroenverbena

close-up-plant_748

Citroenverbena is een heerlijke exotische verrassing. Op een zwoele zomeravond ruikt dit bijzondere kruid op zijn sterkst en komen er delicate citoengeuren vrij. Bijkomend voordeel is dat muggen er niet van houden.

bloeiwijze-748

De citroenverbena is alleen al vanwege zijn intense geur een superkruid. Met zijn in de zomer wit-violette bloemetjes heeft hij ook een decoratieve waarde, en nog te zwijgen over de mogelijkheden in de keuken! Als kuipplant op het balkon of terras op een zonnige plaats is de struik niet alleen een lust voor het oog, maar ook een belangrijke geurcomponent die er eigenlijk gewoon bijhoort. Van oorsprong komt de plant uit Zuid-Amerika en is dus een echte zonaanbidder.

Citroenverbena doet het uitstekend bij visgerechten maar ook bij kipgerechten springt dit kruid naar een hoger niveau. Je kunt er ook een heerlijk theetje van maken, dorstlessend en gezond want citroenverbena zuivert het bloed en de lever.

Citroenverbena kan je gebruiken als kruidenkussentjes die je in je kleerkast kunt hangen waarna het een heerlijke frisse geur geeft.

citroenverbena-in-thee_748

Fruitmunten

Munt “Kruid van de wijsheid” genoemd

 

Munt is van oudsher ht symbool van de wijsheid. al in de Antieke oudheid was het een populair keukenkruid. Nu wordt vooral om het blad en de verschillende geuren gekweekt.

Men heeft bvb.:

Grapefruitmunt of grapefruitmint, ook een winterharde muntsoort, heeft een geplooid blad met lichte grapefruitgeur. Sterke groeier, gaat ook woekeren dus het best planten in een pot, een muntsoort waar een heerlijke thee van wordt gezet. Uiteraard ook inzetbaar in dessertgerechten.

Munt-Grapefruit (1)

 

Citroenmunt, dit is een winterharde munt dat intens naar citroen geurt. De korte, puntige bladeren worden vooral gebruikt voor het aromatiseren van zoete gerechten. Hij kan tot 40 cm hoog worden. Houd van zon en halfschaduw.

citroenmunt_opt

 

Ananasmunt, dit is een winterharde muntsoort met groengrijze donzige bladeren die naar ananas geuren en smaken. Hij heeft witte bloemen in juni-juli.Houd van zon en halfschaduw en kan tot 70 cm hoog worden, hij gaat kruipen of hangen en is dus prima om in balkonbakken of hangingbaskets te zetten. Blaadjes gebruiken in thee, bij desserts en in vruchtendranken. Erg decoratief en smaakvol.

ananasmunt

Pages: 1 2 3