Plant van de maand oktober – Aardpeer

HELIANTHUS TUBEROSUS:
AARDPEER

De naam aardpeer is ongetwijfeld geïnspireerd door het woord aardappel.

In Italië heet de aardpeer girasole del Canada, Canadese zonnebloem.
De aardpeer is een doorlevende zonnebloem

 

De Franse naam voor de aardpeer in topinamboer, de wetenschappelijke Helianthus tuberosus, terwijl de Britten spreken van Jeruzalem artisjok.

Met een mondvol fantasie smaken de knollen inderdaad een beetje naar artisjok. De smaak is eerder zoet te omschrijven en lijkt verwant aan die van schorseneren. Ze hebben een romige structuur en lijken een beetje op gember.

 

Knollen voor diabetici

 

De knollen van aardpeer of topinamboer bevatten inuline, een stof die je absoluut niet mag verwarren met insuline. Het is een soort zetmeel dat niet door de snel afbreekbare glucose, maar door de traag werkende suiker fructose is opgebouwd. Om die redenen wordt inuline gebruikt voor het bereiden van zoete producten voor diabetici; als je de aardpeer eet, krijg je geen nieuw hongergevoel. Waarschijnlijk heeft dat iets te maken met de beheersing van de bloedsuikerspiegel. Aardperen komen oorspronkelijk uit Noord-Amerika.
Niet alleen de vrij sappige knollen zijn eetbaar, ook de jonge lentespruiten zijn mals en lekker wanneer ze geen zonlicht hebben gezien en dus  net als asperges, bleekselderij en witloof gebleekt worden. Ze worden als voorjaarsdelicatesse geoogst als ze ongeveer 10 cm lang zijn.