Plant van de maand november – Crosne

 Stachys affinis = Japanse andoorn of crosne of Chinese artisjok of Japanse aardappel. (najaar groente)

   

De Chinese artisjok of crosne, genoemd naar een Frans dorpje waar de planten voor het eerst in 1882 geteeld werden, is een uiterst eenvoudige en gemakkelijk te telen groente. De planten (of beter de wortels) zijn winterhard. Bovengronds groene bladeren komen vanaf het vroege voorjaar tevoorschijn, de zachtroze lisbloemen mag je hier in ons klimaat niet elk jaar verwachten.

OOGST EN BEWARING:

In het najaar beginnen de knollen zich te ontwikkelen.

Begin november kun je gaan graven en zul je de knolletjes (crosne) ontdekken.Wil je ze bewaren, was ze dan en stop ze in een plastic zak in de groentelade van de koelkast, of bewaar ze in een bak met wat zand of turf. Maar gewoon in de tuin laten zitten en oogsten wat je wilt gebruiken is het meest logische.

IN DE KEUKEN

 

Crosnes zijn klein spiraalvormige knolletjes, die op een garnaal lijken.Deze decoratieve groente heeft de smaak van een mengeling van nieuwe aardappelen, bloemkool, artisjok en schorseneer.

Crosnes kunnen bereid worden als krielaardappeltjes en zijn dus geschikt voor koken, bakken en frituren. De kleine knolletjes, waar zand aan kan zitten moeten gewassen worden en niet schillen voor gebruik.

In Frankrijk en Duitsland geldt crosne als een lekkernij, rauw geraspt als een salade smaken de knolletjes nootachtige. Ze kunnen ook worden geroosterd en vormen dan een lekkere snack.

Kort bakken in wat boter is ook heel lekker.