Plant van de maand Juli – Oesterkruid

MertensiaMaritima

 Oesterblad

   

Winterharde vaste plant

Grond bedekker houdt van een zoute omgeving maar doet het ook goed in de gewone tuin en of rots tuin. Houdt van een goed gedraineerde plek en zon. Om eens uit te proberen; zee groenten, ze hebben een hoge culinaire waarde en zijn dus niet alleen gezond.Dit familielid van de komkommerkruid is in de zoektocht naar eetbare planten “boven komen drijven” hoewel de Schotten, IJslander en Groenlanders deze plant al eeuwen langs de kusten vinden en eten.Oesterblad wordt ook wel oyster leaves of oesterkruid genoemd. De bladeren hebben een knapperige, ziltige smaak, die sterk doet denken aan de smaak van oesters. Soms wordt oesterblad ook wel eens vegetarische oester genoemd. Oesterblad kan vers en onbehandeld worden gebruikt. Je hoeft het alleen af te spoelen. Maar je kunt het ook stomen, zodat de smaak, de structuur en alle vitamines en mineralen behouden blijven.
De knapperige, ziltige smaak komt natuurlijk het best tot stand langs de kust op zilte grond, maar landinwaarts blijft de smaak heerlijk zacht. Heerlijk bij oesters, ansjovis of champignons. bloeit prachtig (VI-VIII) met blauwe bloemen, die ook eetbaar zijn. Het mat grijze blad is een sieraad op uw bord. Zelfs de wortel is (mits gekookt of geroerbakt) eetbaar, volgens traditie bij de Inuit (Groenlandse Eskimo’s).

De specifieke smaak van oesterblad maakt dat je het perfect kunt gebruiken voor gewaagdere smaakcombinaties. Durf maar eens te experimenteren!

Laat de zilte smaak contrasteren met het frisse van komkommer of met de aardse smaak van truffel en paddenstoelen. Gebruik oesterblad als tegenhanger van zoetere producten zoals krab. Verpak die krab bijvoorbeeld met wat oesterblaadjes in een rijstblad. Heerlijk!

Tomatensalade met oesterblad

Een salade van verschillende tomaten in stukjes gesneden met een dressing van langoustines en oesterblad.Combineer eens chocolade met vers rood fruit en oesterblad: een echte smaaksensatie.