Plant van de maand augustus – Koriandersoorten

KORIANDERSOORTEN

Houttunyacordata – Japanse koriander

De Japanse koriander is een vaste plant die van juni tot augustus met witte bloemen bloeit. De plant wordt 60cm hoog. De Japanse koriander doet het goed in de tuin of in pot; deze plant doet het ook zeer goed aan de vijverrand in een natte bodem en zelfs in ondiep water tot 10cm.

   

 

Te gebruiken zoals de klassieke koriander; Coriandrum sativum.
De jonge scheuten en bladeren kunnen rauw gegeten worden, een zeer krachtige overheersende smaak.
Gebruik de bladeren in hun geheel om mee te wokken, bakken of koken en verwijder deze als het gerecht klaar is, zo geven ze een meer subtiele smaak.
De intens frisse geur en smaak is geschikt voor soepen, vleesgerechten, salades.

 

Persicariaodorata – Vietnamese koriander

De Vietnamese koriander is een vaste kruidenplant waarvan de bladeren worden gebruikt in Zuidoost-Aziatische keuken. Andere namen zijn : Vietnamese munt, Cambodjaanse munt of zelfs hete munt. De top van zijn blad is donkergroen met kastanje gekleurde vlekken.

 

Het blad wordt vers gegeten in salades, bereid in soepen, stoofschotels.
In Singapore en Maleisië is het geraspt blad een essentieel ingrediënt van laksa, een pittige soep.

 

 

 

Heel vaak wordt voor de garnering de traditionele koriander (coriandrum sativum)gebruikt.
In Laos en bepaalde delen van Thailand wordt het blad gegeten met rauw rundvlees.
In Australië wordt de plant onderzocht als een bron van essentiële olie.

Eryngiumfoetidum – Mexicaanse koriander

Deze plant wordt heel vaak verward met koriander. Dat komt niet door zijn uitzicht, maar wel door de naam. Meestal wordt het “Culantro” genoemd en dat zorgt voor verwarring met “Cilantro” zoals men in de USA koriander noemt in de handel. Verder wordt hij ook wilde of lange koriander genoemd, maar ook Chinese, Javaanse of ThaÏse koriander en dan hebben we ’t nog niet eens over de enorme variëteit aan inheemse namen in het land van oorsprong.

Mexicaanse koriander is familie van peterselie en komt oorspronkelijk uit het tropische gedeelte van Amerika. Ondertussen wordt het in heel de wereld verbouwd op plaatsen waar de grond rijk en het klimaat warm en zonnig genoeg is. In Azië is het kruid al heel lang populair.

 

 

 

Qua smaak en geur doet het in de eerste plaats denken aan korianderblad, maar vooral de smaak is net iets sterker. In tegenstelling tot koriander, droogt dit kruid goed en behoudt na het drogen zijn smaak. Als de klassieke koriander het in de zomer laat afweten, groeit deze tropische koriander gewoon door en kan je blijven plukken en de blaadjes gebruiken in gerechten.

Waar gewone koriander smaak verliest als je het meekookt en daarom meestal op het allerlaatste moment aan een gerecht wordt toegevoegd kun je Mexicaanse koriander prima mee laten sudderen in stoofpotjes en soepen. Ook rauw te gebruiken in salsa’s of in zelfgemaakte currypasta’s (in plaats van de korianderwortel). In de ijskast bewaren, blijft langer goed dan koriander

Je kan de Mexicaanse koriander samen of in plaats van klassieke korianderblaadjes gebruiken bij rijst, soep, in marinades en sauzen.

De wortel wordt medicinaal gebruikt, er wordt ook een etherische olie uit gewonnen, die voornamelijk onverzadigde alicyclische of aromatische aldehyde bevat.

In tegenstelling tot de gewone koriander worden de zaadjes niet gebruikt, maar er wordt wel olie uit gewonnen. Hierin zitten veel sesquiterpenoiden, monoterpenen en aldehyden.

De Mexicaanse koriander is rijk aan calcium, ijzer, caroteen en riboflavine.