Of houdt u van zacht pastel

Fragaria pink panda

 

Het is een beetje een rariteit: aardbeien met roze of rode bloemetjes

fragaria_pink_panda

Deze aarbei groeit en bloeit het beste in volle zon , maar lichte schaduw wordt ook verdragen, de plant wordt 15 cm hoog en groeit snel; kan ook als bodembedekker toegepast worden, volledig winterhard. Niet alleen mooi ook lekkere aardbeien, voor de kinderen een kleur die hen sterk aantrekt en zo het plezier van de tuin leren kennen eens dat ze de rijpe aardbeien zelf geplukt en geproefd hebben zullen de ouders snel moeten reageren om zelf ook nog een aardbei te bemachtigen.

yohgurt_potjes

Niets voor niets worden aardbeien zomerkoninkjes genoemd; het zijn vitaminebommen. Op een beschuitje als ontbijt, geserveerd met een flensje als nagerecht of in een (fruit)salade; met aardbeien kun je echt alle kanten op.

Fragaria x ananassa ‘pineberry’

 

ananasaardbei_duo

Fragaria ‘Pineberry’ is een witte aardbei met een verrassende smaak van ananas en door de kleur minder aantrekkelijk voor de vogels, deze denken dat de vruchten nog niet rijp zijn. De vruchten zijn kleiner, geurig en sappig. De oogst is minder dan de meeste soorten aardbeien maar wel ziekteresistent.

Salvia sclarea var. Turkestanica
Muskaatsalie

 

Naamgeving

Het woord salvia is afgeleid van het Latijnse salvare en dat betekent genezen.

Muskaatsalie1

De Nederlandse naam is scharlei, familie van de lamiaceae. Het is een behaarde kruidachtige plant die inheems is in Zuid-Europa en Zuidwest-Azië. in Nederland en België wordt de plant gekweekt als tuinplant. De plant verspreidt een sterke muskusachtige geur. De complexe geur wordt voornamelijk veroorzaakt door het terpeen sclareol. De bloemen zijn lichtblauw, roze of lila en gaan vergezeld van grotere schutbladen. Bloemen kunnen variëren van wit tot wijnrood of lila. Scharlei bloeit in juni en juli.

scharlei_duo

De bladeren zijn grijs en ongeveer 25 cm. De volwassen hoogte van deze plant is ça 100 cm. Scharlei is al zeker sinds de negende eeuw in cultuur. De bladeren van de scharlei zijn aromatisch en kunnen zowel vers als gedroogd als specerij worden gebruikt. Scharlei wordt ook in omeletten, zoete spijzen en vruchtsappen gebruikt.

De bladeren worden als aroma toegevoegd aan allerhande voedingsmiddelen. Van de bloemen kan je thee zetten.De etherische olie die uit scharlei gewonnen kan worden, wordt gebruikt in de parfumindustrie.

In de oudheid gebruikte men scharlei al om de stemming te verbeteren door de damp van de bladeren te inhaleren. Daardoor zou ook de creativiteit en het positieve denken gestimuleerd worden. In Duitsland wordt aan sommige wijnen scharlei toegevoegd om de wijn het karakter van muskadellenwijn te geven. Hier dankt de plant ook haar Duitse naam aan: Muskatellersalbei. Voordat hop in gebruik kwam om bier op smaak te brengen, werd vaak scharlei gebruikt.

Ook bij de bereiding van vermout kan scharlei toegevoegd worden. Uit frankrijk is het gebruik van scharlei om vleesgerechten op smaak te brengen bekend.

Nu staat scharlei vooral bekend als een plant die je prikkelbaarheid, nerveuze spanning en slapeloosheid door oververmoeidheid, in goede banen probeert te leiden. Vooral de etherische olie staat bekend als een echt ontspanningsmiddel en schenkt een gevoel van welbehagen.

Scharlei essentiële olie wordt in de aromatherapie o.a. gebruikt bij: acne, vermoeidheid, nervositeit, depressiviteit,…

Aptenia cordifolia

 

Aptenia cordifolia is een vetplantje uit Zuid-Afrika met een kruipende groeiwijze, bloeiend met magentaroze bloemen.

Aptenia_cordifolia

Standplaats: het is een droogte-resistente plant en verdraagt onregelmatig water geven, volle zon. De bloemen gaan alleen open bij zonnig weer.

Het is een kortlevende vaste plant (tot -5°C) met hartvormige kleine blaadjes.

Nederlandse benaming: Ijskruid. Andere benamingen; Heartleaf, iceplant, sodaplant. Engelse benaming: Rock Rose

Aptenia_cordifolia1

Gebruik: blad kan bereid worden als spinazie of rauw verwerkt in salades. Speciale kenmerken: trekt bijen en vlinders aan.