Houdt u van felle kleuren

Shiso  

Notenkruid

 

Is familie van de munt en heeft een bijzondere, fijne smaak die een beetje aan basilicum doet denken. Niet alleen erg lekker en gezond, maar dankzij de kleur een eye catcher over diverse gerechten.

 notenkruid

Oorsprong

 

Notenkruid komt oorspronkelijk uit China. In de 8 ste eeuw werd het in Japan geïntroduceerd. Aziatische immigranten brachten het rond 1800 mee naar Canada en de Verenigde Staten, van waaruit het in Europa terecht kwam. Er zijn heel wat namen voor dit kruid: Biefstukplant, purperen munt, Japanse basilicum, wilde coleus,… en nog veel meer.
Vroeger werd shiso gekweekt voor de productie van lampenolie; de zaadjes bevatten namelijk flink wat egoma-olie. Egoma-olie wordt gebruikt bij religieuze shintoïstische rituelen. Het Shintïsme is een mix van oude religies en rituelen die al sinds de oudheid in Japan hebben bestaan en het heeft geen stichter. Het Shintoïsme is gericht op bovennatuurlijke krachten en de natuur. Ook was het belangrijkj dat je trouw was aan je stam of je geslacht, maar ook aan de agrarische kalender en de maanfasen. De stammen geloofden in de karni’s, de goden en ze vereerden de ziel van alle dingen. Shintoïsme bestaat dan ook uit de woorden; shin wat god betekent en to, dat pad of weg betekent.

Shinto is dus de Weg van de Goden”.

Egoma-olie bevat een component dat 2000 keer zoeter is dan suiker. Hiermee wordt de zoetsof perillartin of perilla sugar gemaakt, die in Japan wordt gebruikt in de voedselindustrie. Shiso-olie wordt verkregen door zaden te persen, die 35 tot 40 % olie bevatten.De essentiële oliën geven een sterke smaak met een even grote intensiteit als die van munt of venkel. De plant bevat een veelheid aan mineralen en vitamines, heeft ontstekinsremmende eigenschappen en helpt naar verluidt om voedsel te bewaren en steriliseren. Shiso wordt in Azië gebruikt om producten mee in te maken. Daarom hebben veel ingemaakte Aziatische producten een rode kleur. In Azië wordt de shiso-olie meer gewaardeerd vanwege zijn geneeskrachtige werking dan vanwege zijn smaak. De olie is rijk aan het omega 3-vetzuur alfalinoleenzuur. Net als lijnzaadolie is shiso-olie geschikt als olie in verf, vernis, linoleum, drukinkt, lak en als waterafstotende laag op kledij. Hij kan ook dienen als brandstof.

Shiso is de Japanse naam voor deze plant

 shiso

De plant zaait zichzelf uit en komt zo verscheiden jaren terug in onze tuin.

In reepjes gesneden wordt hij gegeten in salades, rauwkost, paddestoelen, asperges, wortels, Chinese kool, paksoi, ui, vis en kip… zelfs als smaakgevende afwerking op pizza. De zaden worden gemalen met chili en tomaten om een smakelijke dipsaus te maken.

Ook heerlijk gebakken in olie met knoflook en gember

look kruidenpotje gember

In de zomer van 2009 lanceerde Pepsi Japan een nieuwe seizoensdrank, Pepsi Shiso genaamd. Er bestaat ook een sake met shiso-smaak