Piment d’Espelette

Ezpeletako biperra of Piment d’Espelette uit Frans Baskenland

Piment d’Espelette is de Franse benaming voor peper uit Espelette, een plaatsje in het Zuidwesten van Frankrijk, vlakbij de Atlantische Oceaan. De peper is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika, maar omdat het daar niet goed kon gedijen zou het door Columbus zijn meegenomen naar Frankrijk.

De benamingen van oorsprong “Espelette peper” of ” Ezpeletako biperra” zijn commercieel bewaard gebleven door de etiketten Appellation of Controlled origin (of AOC, een Franse nationale bescherming) sinds 1 juni 2000 en sinds 22 augustus 2008 Protected Call of Origin ( of AOP, een bescherming van de Europese Unie).
De specificaties verbonden aan de bescherming: De mogelijkheid van de landbouwer om de zaden die hij produceert te blijven gebruiken, is vastgelegd in de specificaties, een landbouwproductiegebied verspreid over Espelette en nog 9 andere aangrenzende dorpjes : Ainhoa, Cambo-les-Bains, Halsou, Itxassou, Jatxou, Larressore, Saint-Pée-sur-Nivelle, Souraïde en Souraïde.

Komt hij daar niet vandaan?
Dan is het geen echte Piment d’Espelette

 

De teelttechnieken worden nauwkeurig geregistreerd. elk perceel gekweekt wordt geïdentificeerd, irrigatie wordt niet gebruikt, behalve in de maand na de implantatie (mei-juni) en in geval van aanhoudende droogte.
De oogstmethoden: handmatig van augustus tot uiterlijk 30 november omdat de pepers dan het sterkste aroma hebben, enkel volrijpe pepers worden geoogst.

Onze Piment d’Espelette heeft een AOP-label en wordt geproduceerd volgens de traditionele methode.

De Piment d’Espelette wordt gemalen na een langzaam droogproces van veertien dagen, zonder snelle opwarming, en dat proefje meteen. Hierdoor krijg je deze bijzondere en aromatische peper.

 

Hoe pittig is pittig?

 

Om aan te geven hoe pittig een peper is, is er een speciale schaal ontwikkeld: de ruim 100 jaar oude Scoville-schaal. Op basis van de aanwezige stof capsaicin wordt de mate van pit bepaald, variërend tussen 0 en 2 200 000 zogenaamde Scoville heat units (SHU).

Piment d’Espelette wordt beschouwd als lichtpittig en scoort 4 000 op de Scovilleschaal.

 

Piment d’Espelette als smaakmaker voor de moderne keuken

 

Met name de smaak van de peper, en dus niet zozeer de hoeveelheid pit, is beroemd. Hiervoor worden de pepers vers gebruikt, maar nog vaker gedroogd en tot poeder verwerkt. Per 200 kg poeder gaat er 5 kg naar de commissie voor controle. Het verkregen poeder moet een vochtgehalte hebben van minder dan 12 %, het wordt gekenmerkt door een oranje tot roodbruine kleur en een intense geur. Vooral het fruitige, licht geroosterde aroma vallen op. Voorts is de smaak pikant, zij het niet heet, blijft hij min of meer lang in de mond hangen en ontvouwt hij zich geleidelijk aan het verhemelte en/of door een gevoel van warmte. Het poeder kan in de mond een zoete toets hebben. Als aan alle eigenschappen voldaan is, krijgt de landbouwteler de AOP labels om de potjes gemalen poeder mee te vergrendelen.

De smaak is richting het zoete, met een mix van rode paprika en rijpe tomaten. heerlijk aromatisch en een perfecte smaakmaker om in je voorraadkast te hebben. Gebruik het poeder als je bij cayennepeper en paprikapoeder zou doen, in combinatie met andere kruiden en specerijen of wrijf er een stukje vis of kip mee in.

Ook lekker: roer een snuifje door een beetje mayonaise.

Een restaurant in het dorpje Espelette, waar men traditionele Baskische gerechten serveert heerlijk afgekruid met de piment d’Espelette.

Gezellig genieten, Smakelijk!!!

 

Voor deze producten van Espelette kan je bij ons terecht:

 

Koord gedroogde piment d’Espelette Zeer decoratief en praktisch om te gebruiken zoals de poeder fijn snipperen of malen

 

Poeder piment d’Espelette AOP
Het ‘rode goud’ van Baskenland
Vol aroma maar niet heet, ter vervanging van peper.
Bij voorkeur op het einde van de bereiding toevoegen.Puree piment d’Espelette
puur en pikant
Te gebruiken zoals verse chillipeper, in sauzen als bolognaise, ratatouille, tajine, couscous, soep, scampi’s, …

 


Fleur de sel met piment d’Espelette Heerlijk in salades, vlees, vis, grillades, aqardappelen, frietjes, op een stukje kaas, …
Bij voorkeur op het einde van de bereiding toevoegen