Natuurlijk zeezout uit de Canarische eilanden

 

In een klein dorpje op de Canarische Eilanden  POZO IZQUIERDO ligt één van de SALINAS (zoutwinningen).

Vorig jaar op onze vakantie gingen wij naar de lokale  markt in MOGAN. Er viel ons 1 fantastisch kraampje op. Namelijk Zeezout uit de Salinas van het eiland in verschillende combinaties met kruiden. Onze interesse wekte op. Een paar dagen later gingen wij naar een andere lokale markt in ARGUINEGUIN, ook met de bedoeling dat wij terug dat fantastische kraampje zouden tegenkomen. En inderdaad het eerste kraampje dat we tegenkwamen was dat kraampje met het zeezout. Daar stond een heel vriendelijke vrouw achter de stand en vroegen haar wat informatie over dit product. Zij vroeg om iets later terug te komen, want haar man was er juist niet. 
1 uurtje later gingen wij terug en de grote baas was er. Wat blijkt dat hij Belg is. Heel sympathieke mensen. Wij hebben de volgende dag afgesproken en hij heeft ons rondgeleid op de Salinas van POZO IZQUIERDO

Deze Salinas heeft verschillende prijzen gewonnen. 

Daarna heeft hij zijn firma getoond waar hij alles klaarmaakt. De mengelingen maakt hij zelf samen met zijn vrouw en zoon.
Hij heeft de firma opgericht voor zijn zoon Henri. 



De jonge ondernemer Henri  met

Rudi Patatje



   

Het standbeeld van zoutwinners

Rudi patatje & Didier  de vader van Henri



De zoutpannes van POZO IZQUIERDO


Het water van de oceaan werd vroeger opgepompt door drie windmolens. Daardoor werd deze Salinas genoemd naar
‘De Salinas met de 3 molens’ 

Nu deze tijd gaat het allemaal automatisch.



Rudi patatje in de opslagplaats van de Salidas

Dit was het begin van een nieuw avontuur en hebben we ons assortiment uitgebreid met het Canarisch Zeezout

 



ESCAMAS  → Zoutvlokken

Eenmaal per maand als de maan vol is, is het tij hoger en komt de oceaan op natuurlijke wijze de zoutpannen. In de dagen die volgen wordt er een film van zout op het water gevormd en verzamelen we de vlokken op voorwaarde dat het niet regent anders hebben we geen Escamas. Dan maken we een tweede oogst en het is Fleur de sel.
De natuurlijke zeezoutvlokken versterken de smaak van uw gerechten en zorgen voor een originele en verfijnde toets dankzij de piramidale vorm en de aangename knapperige textuur in de mond

 



Fleur de sel

De ‘zoutbloem’ is een flinterdun korstje dat zich op hete zomerdagen op het wateroppervlakte van zoutpannen vormt. Het kan alleen geoogst worden op windvrije dagen, want anders verdwijnt de fleur de sel al voordat deze geschept kan worden. Door bovengenoemde omstandigheden is het een zeldzaam en arbeidsintensief product: op 1 ton ‘gewoon’ zeezout wint men gemiddeld maar 20 kg fleur de se Fleur de sel wordt vaak gebruikt als finishing touch.in de keuken


Ons assortiment 

   
 

 

Ons assortiment hebben wij zowel in kleine potjes als  in grote zoutmolens

Kleine zoutpotjes

 

De zoutmolens

 

⇒ Escamas ⇒ Vlokkenzout

De natuurlijke zeezoutvlokken versterken de smaak van uw gerechten en zorgen voor een originele en verfijnde toets dankzij de piramidale vorm en de aangename knapperige textuur in de mond. de vlok met uw vingers breken en op salades, gegrild vlees, vis, desserts, te strooien op het einde.

⇒ Fleur de sel

Omdat juist de textuur bijzonder is bij dit zout is hert doodzonde om hert tijdens het koken te gebruiken. Je strooit het op het laatste moment over het gerecht of over een product dat ook zoet kan zijn. 
Bv. karamel of chocolade

⇒ Fritzout n°1 zacht

Zeezout, kaneel, oregano, tijm, zwarte peper

⇒ Fritzout n°2 groene peper

Zeezout, knoflook, oregano, komijn, tijm, groene peper, zoete paprika

⇒ Fritzout n°3 pikant

Zeezout, kurkuma, oregano, komijn, witte peper, zwarte peper, cayennepeper

⇒ Fritzout n°4  duivels

Zeezout, knoflook, oregano, komijn, tijm, pili pili peper

Deze 4 soorten zijn heerlijk op frietjes, gebakken patatjes of aardappelsalade

⇒ Aziatisch zout

Zeezout, koriander, Thaise basilicum, gember, cayennepeper, citroengras

(rijst, Aziatische gerechten, …)

⇒ BBQ zout

zeezout, peterselie, paprika, ajuin

(BBQ, bij vis- en vleesgerechten, gevogelte, …)

⇒ Citroenzout

Zeezout, citroensap, citroenrasp

(salades, vis, schaaldieren, champignons, bechamel, …)

⇒ Duivelszout

Zeezout, paprika, komijn, oregano, knoflook, cayennepeper

(pasta, vlees, eieren, …)

⇒ Gemberzout

Zeezout, gember, knoflook, peterselie

(voor de liefhebbers van gember)

⇒ Grof zeezout

Zeezout (bij ieder gerecht)

⇒ Gerookt zout 

Zeezout

(op natuurlijke wijze koud gerookt met olijfhout, heerlijk bij elk gerecht)

⇒ Hel zout

Zeezout, Cayenne paprika

(pasta, vlees, eieren, …)

⇒ Kerriezout

Zeezout, komijn, anijs, venkel, laurier, kruidnagel, cayennepeper, kurkuma

(rijst, kip, stoofpotje, …)

⇒ Kipzout

Zeezout, knoflook, paprika, zwarte peper, oregano, komijn, tijm, kaneel, 

(gevogelte, …)

⇒ Knoflookzout

Zeezout, knoflook

(soepen, vis, vlees, gevogelte, bakpatatjes, scampi’s)

⇒ Kruidenzout

Zeezout, rozemarijn, basilicum, tijm, marjolein, oregano

(pasta, gebakken patatjes, eieren, …)

⇒ Kurkumazout

Zeezout, kurkuma, knoflook, peterselie

(rijst, sauzen, stoofpotjes, …,  geeft kleur aan uw gerecht)

⇒ Lavazout 

Zeezout, mengsel van geroosterde kruiden (geheimen van de chef)

(BBQ, vis-, vlees en geflambeerde gerechten)

⇒ Mojo Picon zout

Zeezout, koriander, paprika, komijn, cayennepeper

(tapas, aardappeltjes, salades, …)

⇒ Mosselzout 

Zeezout, lavas, peterselie, ajuin

(mosselen, vis, …)

⇒ Paëllazout

Zeezout, knoflook, paprika, komijn, zwarte peper, saffraan, kurkuma

(paella, …)

⇒ Paprikazout

Zeezout, paprika

(pasta, vis, vlees, gevogelte, bakpatatjes, scampi’s, …)

⇒ Scampizout

Zeezout, knoflook, peterselie, kurkuma, Provençaalse kruiden

(scampi’s, kan ook bij vis)

⇒ Steakzout

Zeezout, knoflook, peterselie, ajuin, paprika 

(steak, rundsgehakt, …)

⇒ Viszout

Zeezout, knoflook, dille, citroen 

(vis, salades, mosselen, schaaldieren, …)

⇒ Wijnzout

Zeezout, rode wijn

(wild vlees, sauzen, pasta, desserts, groenten, …,  ook als garnituur)

⇒ Whiskyzout

Zeezout, gember, Jack Daniels

(vis, vlees- en geflambeerde gerechten)

⇒ Zalmzout

Zeezout, paprika, rozemarijn, citroen, peterselie

(speciaal voorzalm, ook lekker bij andere vis)

⇒ Zwart zout

Zeezout, inktvis

(vis, vlees, gebakken aardappeltjes, …, ook als garnituur)