Natuurlijk zeezout uit de Canarische eilanden
In een klein dorpje op de Canarische Eilanden POZO IZQUIERDO ligt één van de SALINAS (zoutwinningen).
Vorig jaar op onze vakantie gingen wij naar de lokale markt in MOGAN. Er viel ons 1 fantastisch kraampje op. Namelijk Zeezout uit de Salinas van het eiland in verschillende combinaties met kruiden. Onze interesse wekte op. Een paar dagen later gingen wij naar een andere lokale markt in ARGUINEGUIN, ook met de bedoeling dat wij terug dat fantastische kraampje zouden tegenkomen. En inderdaad het eerste kraampje dat we tegenkwamen was dat kraampje met het zeezout. Daar stond een heel vriendelijke vrouw achter de stand en vroegen haar wat informatie over dit product. Zij vroeg om iets later terug te komen, want haar man was er juist niet.
1 uurtje later gingen wij terug en de grote baas was er. Wat blijkt dat hij Belg is. Heel sympathieke mensen. Wij hebben de volgende dag afgesproken en hij heeft ons rondgeleid op de Salinas van POZO IZQUIERDO
Deze Salinas heeft verschillende prijzen gewonnen.
![]() |
![]() |
Daarna heeft hij zijn firma getoond waar hij alles klaarmaakt. De mengelingen maakt hij zelf samen met zijn vrouw en zoon.
Hij heeft de firma opgericht voor zijn zoon Henri.
ESCAMAS → Zoutvlokken
Eenmaal per maand als de maan vol is, is het tij hoger en komt de oceaan op natuurlijke wijze de zoutpannen. In de dagen die volgen wordt er een film van zout op het water gevormd en verzamelen we de vlokken op voorwaarde dat het niet regent anders hebben we geen Escamas. Dan maken we een tweede oogst en het is Fleur de sel.
De natuurlijke zeezoutvlokken versterken de smaak van uw gerechten en zorgen voor een originele en verfijnde toets dankzij de piramidale vorm en de aangename knapperige textuur in de mond
Fleur de sel
De ‘zoutbloem’ is een flinterdun korstje dat zich op hete zomerdagen op het wateroppervlakte van zoutpannen vormt. Het kan alleen geoogst worden op windvrije dagen, want anders verdwijnt de fleur de sel al voordat deze geschept kan worden. Door bovengenoemde omstandigheden is het een zeldzaam en arbeidsintensief product: op 1 ton ‘gewoon’ zeezout wint men gemiddeld maar 20 kg fleur de se Fleur de sel wordt vaak gebruikt als finishing touch.in de keuken
Ons assortiment
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Ons assortiment hebben wij zowel in kleine potjes als in grote zoutmolens
Kleine zoutpotjes |
De zoutmolens |
Nu ook grote potten met de inhoud van 4 kleine potjes
|
⇒ Escamas ⇒ Vlokkenzout |
De natuurlijke zeezoutvlokken versterken de smaak van uw gerechten en zorgen voor een originele en verfijnde toets dankzij de piramidale vorm en de aangename knapperige textuur in de mond. de vlok met uw vingers breken en op salades, gegrild vlees, vis, desserts, te strooien op het einde. |
⇒ Fleur de sel |
Omdat juist de textuur bijzonder is bij dit zout is hert doodzonde om hert tijdens het koken te gebruiken. Je strooit het op het laatste moment over het gerecht of over een product dat ook zoet kan zijn. |
⇒ Fritzout n°1 zacht /
|
Zeezout, kaneel, oregano, tijm, zwarte peper |
⇒ Fritzout n°2 groene peper /
|
Zeezout, knoflook, oregano, komijn, tijm, groene peper, zoete paprika |
⇒ Fritzout n°3 pikant /
|
Zeezout, kurkuma, oregano, komijn, witte peper, zwarte peper, cayennepeper |
⇒ Fritzout n°4 duivels /
|
Zeezout, knoflook, oregano, komijn, tijm, pili pili peper |
Deze 4 soorten zijn heerlijk op frietjes, gebakken patatjes of aardappelsalade |
|
⇒ Aziatisch zout |
Zeezout, koriander, Thaise basilicum, gember, cayennepeper, citroengras (rijst, Aziatische gerechten, …) |
⇒ Blauwe Chimay zout |
Zeezout, gerst, hop, hibiscus, Blauwe Chimay (Stoofpotjes, vlees, vis, B.B.Q, …) |
⇒ Belgische Chocolade zout |
Zeezout, geroosterde cacaobonen (Desserts, ijs, gebak, …) |
⇒ BBQ zout |
zeezout, peterselie, paprika, ajuin (BBQ, bij vis- en vleesgerechten, gevogelte, …) |
⇒ Citroenzout |
Zeezout, citroensap, citroenrasp (salades, vis, schaaldieren, champignons, bechamel, …) |
⇒ Daslookzout |
Zeezout, daslook |
⇒ Duvelzout |
Zeezout, gerst, hop, Duvelbier (Stoofpotjes, vlees, B.B.Q, vis, …) |
⇒ Duivelszout |
Zeezout, paprika, komijn, oregano, knoflook, cayennepeper (pasta, vlees, eieren, …) |
⇒ Gemberzout |
Zeezout, gember, knoflook, peterselie (voor de liefhebbers van gember) |
⇒ Grof zeezout |
Zeezout (bij ieder gerecht) |
⇒ Gerookt zout |
Zeezout (op natuurlijke wijze koud gerookt met olijfhout, heerlijk bij elk gerecht) |
⇒ Hel zout |
Zeezout, Cayenne paprika (pasta, vlees, eieren, …) |
⇒ Kerriezout |
Zeezout, komijn, anijs, venkel, laurier, kruidnagel, cayennepeper, kurkuma (rijst, kip, stoofpotje, …) |
⇒ Kipzout |
Zeezout, knoflook, paprika, zwarte peper, oregano, komijn, tijm, kaneel, (gevogelte, …) |
⇒ Knoflookzout |
Zeezout, knoflook (soepen, vis, vlees, gevogelte, bakpatatjes, scampi’s) |
⇒ Kruidenzout |
Zeezout, rozemarijn, basilicum, tijm, marjolein, oregano (pasta, gebakken patatjes, eieren, …) |
⇒ Kurkumazout |
Zeezout, kurkuma, knoflook, peterselie (rijst, sauzen, stoofpotjes, …, geeft kleur aan uw gerecht) |
⇒ Lavazout |
Zeezout, mengsel van 16 verschillende gerookte kruiden (geheimen van de chef) (BBQ, vis-, vlees en geflambeerde gerechten) |
⇒ Marokaans zout /
|
Zeezout, Chili, bosbessen, kardemon, kaneel, kruidnagel, galangawortel, gember, foelie, zwarte komijn, nootmuskaat, zwarte peper, kurkuma |
⇒ Mojo Picon zout |
Zeezout, koriander, paprika, komijn, cayennepeper (tapas, aardappeltjes, salades, …) |
⇒ Mosselzout |
Zeezout, lavas, peterselie, ajuin (mosselen, vis, …) |
⇒ Oceaanzout |
Zeezout, zeekraal, algen, selderij (B.B.Q., vis, scampi’s, mosselen, zeevruchten, …) |
⇒ Paëllazout |
Zeezout, knoflook, paprika, komijn, zwarte peper, saffraan, kurkuma (paella, …) |
⇒ Paprikazout |
Zeezout, paprika (pasta, vis, vlees, gevogelte, bakpatatjes, scampi’s, …) |
⇒ Scampizout |
Zeezout, knoflook, peterselie, kurkuma, Provençaalse kruiden (scampi’s, kan ook bij vis) |
⇒ Steakzout |
Zeezout, knoflook, peterselie, ajuin, paprika (steak, rundsgehakt, …) |
⇒ Vadouvanzout |
Zeezout, ui, mosterdzaad, knoflook, kurkuma, kardemon, fenegriekzaad, komijn, venkelzaad, kaneel, chilipeper, (Kip, soepen, groenten, vis, scampi’s, …) |
⇒ Viszout |
Zeezout, knoflook, dille, citroen (vis, salades, mosselen, schaaldieren, …) |
⇒ Vulkanic zout /
|
Zeezout, mengsel van 16 verschillende gerookte kruiden (geheimen van de chef) en VULKANISCHE LAVA (BBQ, vis-, vlees en geflambeerde gerechten) |
⇒ Wilde knoflookzout /Moerasknoflook
|
Zeezout, Tulbaghia violacea (soepen, vis, gevogelte, bakpatatjes, scampi’s, …) |
⇒ Wijnzout |
Zeezout, rode wijn (wild vlees, sauzen, pasta, desserts, groenten, …, ook als garnituur) |
⇒ Whiskyzout |
Zeezout, gember, Jack Daniels (vis, vlees- en geflambeerde gerechten) |
⇒ Zalmzout |
Zeezout, paprika, rozemarijn, citroen, peterselie (Speciaal voor zalm, ook lekker bij andere vis) |
⇒ Zwarte knoflookzout |
Zeezout, gefermenteerde zwarte knoflook (B.B.Q., gebakken patatjes, vlees, vis, ei, …) |
⇒ Zwart zout |
Zeezout, inktvis (vis, vlees, gebakken aardappeltjes, …, ook als garnituur) |