Geurgeraniums

 

 

Welriekende Pelargoniums of Geurgeraniums

 

027

 

Geurgeraniums zijn aantrekkelijke planten voor in huis en/of buiten. Geplant langs een tuinpad verspreiden ze een prettige geur.

De bladgeurende pelargoniums bevatten in kleine kliertjes op de bovenzijde van het blad vluchtige oliën. Als u over het blad wrijft of het kneust, gaan de kliertjes stuk en komt de olie vrij.

Pelargoniums kunnen heel veel verschillende geuren hebben, bv. rozen, appeltjes, citroen, limoen, ananas, pepermunt, nootmuskaat, noten en allerlei andere schier onbenoembare kruidige geuren.

Het lijkt wel alsof pelargoniums met geurend blad er altijd zijn geweest en dat klopt ook wel, want veel van de eerste species die in de achttiende eeuw naar Engeland kwamen, hadden geurende bladeren zodat de hybriden die in de eerste tijd werden gekruist voor hun bloemen ook kenmerkend blad hadden met allerlei verschillende geuren. ze werden daardoor populair, en de bloemen kwamen op het tweede plan.

Geschiedenis

In de 18 e eeuw waren bladgeurende planten zeer gewild. Ze kregen de ereplaats in kastelen en grote buitenhuizen, want spuitbussen met bloemengeur om kwalijk ruikende geurtjes uit huis te weren, waren er toen nog niet.
Vooral in Engeland was het verzamelen van deze planten een ware rage in hogere kringen, nu deze tijd is het over de ganse bevolking zeer geliefd.

De meeste bladgeurende pelargoniums zijn struikachtige planten met kleine bloemen. Bij elke plant verschillen de bladeren qua vorm, grootte en kleur en iedere bloem heeft ook een verschillende kleur.  Er zijn ook bontbladige bladgeurende planten en zelfs enkele cultivars met grote bloemen.

Verzorging

Welriekende pelargoniums kunnen zomers in de zon of halfschaduw buiten staan. In de zon worden de geuren sterker. Het is heerlijk om op een warme zomerdag bladgeurende planten te verzorgen. Als ze echter regelmatig worden gemest met veel kalium bevattende tomaten meststof, zal dit de kwaliteit en de kwantiteit van de bloei zeer verbeteren.

Uniques

De planten uit deze groep zijn bossige, soms forse planten met houtachtige stengels. De bloemen staan in kleine trossen en hebben sprekende tinten, meestal rood met donkere, zelfs zwarte vlekken en strepen. Slechts enkele soorten hebben roze, zalmkleurige of witte bloemen. Ze lijken op de bloemen van de Franse geranium, maar het blad is anders, diep en onregelmatig ingesneden en verspreidt een scherpe, kruidige geur. deze planten zijn goed tegen onze natte zomers opgewassen.

Gezondheid en Culinair

De geurende blaadjes verminderen hoesten en zijn antibacterieel, ze bevatten etherische oliën, cumarine, looistoffen, umcklalin, flavonoïden en kiezelzuren. In een bad zijn geurgeraniums ontspannend.

De bloemen en het blad van de pelargonium zijn eetbaar. Diegene die het meest gebruikt worden zijn de variëteiten met rozen-, munt-, citrus- en sinaasappelgeur. Bij het klaarmaken van room- en vruchten ijs kunt u fijngesnipperde blaadjes en bloemen toevoegen. Het is ook mogelijk om de blaadjes in te vriezen: kleine stevige blaadjes vriest u zo in ijsblokjes, gebruik ze in vruchtensap of andere gekoelde drankjes.
De eetbare bladeren en bloemen worden ook gebruikt als smaakstof in desserts, gebak, gelei en thee. Geurende-doorbladerde geraniums kunnen worden gebruikt om de smaak gelei, gebak, boter, ijs, ijsthee en andere gerechten, De roos-, citroen-en pepermunt-geuren zijn het meest gebruikt. Ook gebruikt zijn die met hints van perzik, kaneel en sinaasappel. Algemeen gebruikte citroen geurende culinaire soorten omvatten P. crispum en P. citronellum . Rose-scenteds omvatten P.graveolens en leden van de P. ‘Graveolens’ cultivar groep. Andere soorten en cultivars met culinaire gebruiksvoorschriften het-lime geurende P. ‘Lime’, de citroenmelisse geurende P. ‘Lemon Balm, ‘de aardbei-citroen-geurende P. ‘Lady Scarborough’en de-pepermunt geurende P. tomentosum . 
Tevens kunt u ze als parfum gebruiken: melk- en rijstgerechten kunt u parfumeren met pelargonium. Of verwerk de blaadjes in bloemenboter, vinaigrette en slagroom. Tevens dienen de blaadjes en bloemen als decoratie.

Vlierbloesemcake

120 g boter, 100 g suiker, 120 g zelfrijzende bloem, 2 eieren, 4 grote met stuifmeel beladen vlierbloesem schermen, een paar blaadjes van de sinaas- of citroengeurgeranium.

Voeg de (zachte) boter en de suiker samen en meng met een mixer tot een homogene massa. Meng er de helft van de bloem en een ei onder, dan de andere helft en het andere ei…
Rits de bloemetjes van de schermen en meng onder het beslag. Strooi bloem of paneermeel in een beboterde cakevorm. Leg blaadjes van een citroen- of sinaas- geurgeranium op de bodem.
Doe het beslag in de vorm en bak een uur op 180 graden…

Soorten die u bij ons kunt vinden

Atomic Snowflake
Atomicsnowflake Deze heeft een gemengde geur van snijrozen en citrus ondertoon
Attar Of Roses
attar-of-roses Drielobbig naar rozen geurend blad. Mauvekleurige bloempjes
Both’s Snowflake
 Both's_snowflake Citroenachtige rozengeur, diep ingesneden gemarmerd groen en wit blad
Bontrasai
Bontrosai Diep ingesneden opgekrulde bladeren, citrusgeur, bonsaivorm, extravagant!
Camphor Rose
camphor_rose_katrien Diep ingesneden bladeren met kamfergeur en munt, licht purper bloemen
Capitatum hybr.
 Capitatum_hybr. Deze is één van de verschillende soorten , bekend als -roos geurende pelargonium
Candy Dancer
CandyDancer_1 Licht mauvekleurige bloem met diep ingesneden, naar rozen geurend blad.
Chocolate Pepermint
 Chocolate Peppermint4 Pepermuntgeur, drielobbig blad met chocoladebruine vlek.
Citronella
citronella Ruw waaiervormig blad, bossige groei, sterke citroengeur, mauvekleurige bloempjes
Clorinda
 clorinda Drielobbig blad, geur van cederhout, forse groeier.
Cola Bottles
 cola_bottles Colageur, decoratief gekruld blad
 Deerwood Lavender Lad
 deerwood_lavender_lad_katrien Prachtige pelargonium!!! Lavendelgeur, felle purper bloemetjes met een grijsgroen blad
Frensham
Frensham Mauve bloemen, ruwe ronde blaadjes, sterke sinaasappelgeur, PRACHTIG
Gemstone
gemstone bossige plant met kleine, zoet fruitachtige geurende, gelobde bladeren en mauve-roze bloemen gemarkeerd met paarse vlekken
Golden Well Sweep
 Pelargonium_Golden_Well_Sweep2 Een goudbonte variëteit van P.Crispum naar citroengeurend blad en mauvekleurige bloem.
Islington Peppermint
Islington-peppermint-katrien Kruising tussen P.tomentosum en P.Splendide, kleine bloem, de bovenste bloemblaadjes zijn zwart, de onderste wit, het blad geurt naar pepermunt.
Joy Lucille
 joy_lucille Bleke lilabloemen met diep ingesneden bladeren en pepermuntgeur. Sterke groei.
Lady Plymouth
 Lady_Plymouth Geelbonte vorm van Graveolens, kleine lichtroze bloempjes met purperen aders, rozen-mintgeur
Lara Starshine
 Lara_Starshine Lichtgroen, diep ingesneden blad met een scherpe, kruidige geur van cederhout en rozenrode bloem
Le Roy Alexander
 Le_Roy_Alexander Licht roze bloem en geurend naar Hars
Lemon Fancy
Lemon_Fancy <zeer populaire sterke zoete citroen geurende variëteit. Bladeren bruikbaar in recepten en kruidenpreparaden.
Lemon Kiss
lemon_kiss_katrien Lichtgroene, diepgegroefd bijna stervormig sterk citroengeurend blad. Lilaroze bloemen met diepe karmijnrode vlekken.
Mabel Grey
 mabel_grey_katrien Grof diep ingesneden blad met sterke citroengeur, mauve kleurige en purperen bloem. Extravagant!!!
 Mrs Kingsbury
 Mrs_Kingsbury  Heeft bijna kitscherige gelobde bladeren met een zoete ceder geur en de bloemen zijn een levendige lichte koraal roze met een klein veertje.
Nervous Mabel
nervous_mabel_katrien Bossige plant met afgeronde, citroen geurende, licht gepofte bladeren en clusters van kleine mauve-roze bloemen
Orange Princeanum
orange_princeanum ‘Princeanum’ is een compacte plant tot 30 cm met oranje geurende bladeren en clusters van kleine witte bloemen. Rijke boei en super mooi.
P.Crispum
p_crispum Middelgroen, gekroesd blad met citroengeur, opgaande groeier met licht mauvekleurige bloem
P.Crispum Peach Cream
p_crispum_peach_cream
Het blad heeft verschillende tinten groen met onregelmatige créme/goud schakering. D veelkleurigheid aan de bladeren ontwikkelt zich als de plant groeit, perzikgeur, sterk rechtopgroeiend
 P Crispum Variegatum
 P.Crispum_Variégatum   Deze citroen geurende, struikachtige, rechtop pelargonium heeft-crème margined bladeren
P.Quercifolium
 P.Quercifolium Bekend als eikenbladgeranium. Zacht rose bloemen, kleverig eikenblad vormige bladeren met balsemgeur
 P.Cucullatum Subsp. Cucullatum
  P.Cucullatum_subsp.Cucullatum Diep ingesneden blad met citroengeur.
 P.Mutans
 P.Mutans  Een wat slordige vertakte plant met aromatisch eucalypthus geurend blad dat opvallend geelgroen is gekleurd en voorzien is van een donkerpaarse zone. Onregelmatige créme-witte bloemen.
P.Radens
P.Radens Een opgaande, sterk vertakte bossige plant die flink kan uitgroeien. De bladeren zijn extreem diep ingesneden als een fijn kantwerkje. Ze zijn echter erg ruw en laten bij aanraking een sterke rozige citroengeur los. De bloemen zijn licht rozigpaars met donkere markeringen op de bovenste bloemblaadjes. Samen met P.capitatum heeft deze soort bastaardkindertjes voortgebracht bekend onder de naam ‘Rose’ die op Reunion worden verbouwd voor de productie van ‘geraniumolie’.
 P.Sidoides
 P-sidoides Zilvergroene ronde blaadjes, diep purperzwarte bloemen, ongelooflijk mooi!De pelargonium met purperzwarte bloemen is een medicinale plant die uitsluitend in bepaalde regio’s in Zuid Afrika groeit. Reeds in de vorige eeuw, gebruikten de inwoners een extract van de wortels van deze plant om luchtwegeninfecties te behandelen. De geranium, ook wel Kaapse pelargonium genoemd, vond ongeveer honderd jaar geleden zijn weg naar Europa.
In 1897 ging de Engelsman Charles Henry Stevens, die aan een ernstige aandoening van de longen leed, op aanraden van zijn arts naar Zuid Afrika. Hij ontmoette er in de regio Basuto (nu Lesotho) een plaatselijke plantenspecialist, die hem behandelde met een extract van de wortel van deze plant. Stevens herstelde volledig en nam bij zijn terugkeer de medicinale plant mee en zorgde hiermee voor de eerste stap in het veelvuldig gebruik in Europa. In de voorbije jaren hebben miljoenen patiënten in Europa de doeltreffendheid en goede tolerantie van het wortelextract van Pelargonium sidoides ervaren. Sinds de jaren 50, wordt Pelargonium sidoïdes gebruikt voor de snelle behandeling van verkoudheden.
 P.Tomentosum
 P.Tormentossum- Geen enkele geurpelargonium ruikt zo heerlijk naar pepermunt als deze P. tomentosum. Om die geur op te snuiven moet het blad tussen duim en wijsvinger worden gewreven, en het aardige is dat dan de tweede aangename eigenschap van deze plant aan het licht komt: de ongelooflijke fluwelen zachtheid der bladeren, te omschrijven als ‘as soft as a baby’s bottom’. De plant kan uitgroeien tot fors formaat en met de brede, overhangende groeiwijze zou hij heel goed in een wat grotere hangmand terecht kunnen. Op die manier kan de geur op neushoogte worden opgesnoven en zijn de kleine, paarsgenerfde witte bloemen ook beter zichtbaar.