Gerechten met knoflook
Peren-knoflooksoep met Brugse kaas
Geroosterde oesterzwammen met hele teentjes gerookte knoflook
Peren-knoflooksoep met Brugse kaas
Ingrediënten
- 2 liter kippen- of groentebouillon
- 8 conference peren
- 2 grote (4 kleine bollen gerookte knoflook
- boter
- peper & zout / een takje tijm
- Brugse kaas (liefs oude) → Brugse kaas is een kaas met een heerlijk complex smakenpallet, u kan ook voor een andere kaas kiezen
Bereiding
Pel de knoflook en snij in grove stukken. Smelt de boter en fruit hierin de gerookte knoflook zachtjes glazig. Schil de peren, halveer ze, verwijder het klokhuis en snij ze in parten. Voeg deze toe aan de knoflook en laat eventjes sudderen. Voeg de bouillon, peper en zout en een takje tijm toe en breng de soep aan de kook, laat 20 minuten zachtjes koken.
Mix en zeef de soep. Voeg geraspte Brugse kaas toe, warm de soep nog eventjes op zodanig dat de kaas smelt, roer nog eens door. Zo krijg je een lekkere fluwelige romige soep.
Smakelijk
Knoflooksoep
Bereiding:
Op 2 (tot 4) liter kokend water, voeg je 4 knoflookbollen toe.
350 gr in stukjes gesneden aardappelen,
125 gr in stukjes gesneden wortelen,
zout, peper, tijm, dan eventjes laten koken,
daarna alles mixen.
eventueel boter of room
Een trucje voor de knoflook te pellen
Laat in een pan een beetje water koken.
Doe de knoflookteentjes 30 seconden in het kokend water.
Afgieten, eventjes onder koud water houden, pellen
Zo is het kinderspel!!!!
Geroosterde oesterzwammen met hele teentjes gerookte knoflook
Ingrediënten: Desgewenst kunt u de oesterzwammen en het gepocheerde knoflook
in een grote koekenpan met dikke bodem bakken, zo nodig in porties zodat het er niet teveel in één keer zijn
- 2 bollen gerookte knoflook, losgehaald, maar teentjes niet gepeld
- 4,5 dl groente-of kippenbouillon
- 450 gr oesterzwammen, eventueel kleiner gesneden
- 75 gr boter of 6 el olijfolie
- 2 teentjes gerookte knoflook, gehakt
- enkele takjes verse tijm
- 1 el gehakte verse peterselie of fijngeknipte bieslook
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180°C. pocheer de hele teentjes knoflook circa 10 minuten in de bouillon tot ze bijna gaar zijn en het vocht tot de helft is ingekookt. Doe de oesterzwammen in een braadslede. Leg er de teentjes knoflook omheen en sprenkel er de bouillon over. Leg klontjes boter op de oesterzwammen en het knoflook of sprenkel er olijfolie over, strooi er de gehakte knoflook en de tijm over en rooster het geheel 20 à 30 minuten in de oven. Zet, als de oesterzwammen niet gaar zijn, de oventemperatuur op 200°C en rooster ze nog 5 à 10 minuten. Strooi er gehakte peterselie of fijngeknipte bieslook over en serveer.
Tip van de chef :
Gooi het pocheerwater niet weg. Het is een prima basis voor zelfgemaakte soep en geeft extra smaak aan groente-of vleesbouillon.
Knoflook-kruidenbrood
Ingrediënten:
- 120 g zachte boter
- 5-6 tenen gerookte knoflook
fijngehakt of uitgeperst - 3 el fijngehakte verse kruiden
- 1 baguette
- Zout en gemalen zwarte peper
Knoflookbrood past niet alleen uitstekend bij soep of groenten, maar is op zich al onweerstaanbaar. U kunt als variatie de boter op smaak brengen met een mengsel van knoflook, fijngehakte chilipeper, geraspte limoenschil en gehakt korianderblad.
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200°C. roer knoflook, kruiden en zout en peper door de boter.
Snijd het brood diagonaal met 1 cm tussenruimte in, maar snijd het niet door. Verdeel de boter tussen de sneden en strijk de resterende boter uit over de bovenkant van het brood.
Wikkel het brood in folie en bak het ca. 20 à 25 min., tot de boter gesmolten en de korst knapperig is.
Maak de folie los en snijd de sneden los voor het serveren. U kunt ze ook met uw vingers lostrekken, maar pas op want de boter is heet.
Zoete doperwtensoep met munt
Ingrediënten
- 2 eetlepels olijfolie
- 4 sjalotjes, fijngesneden
- 4 teentjes knoflook, uitgeperst of heel fijn gehakt
- 1 kg diepvriesdoperwtjes
- 1 1/4 groente- of kippebouillon
- 1 eetl. fijngehakte munt, plus extra blaadjes om te garneren
- zout en versgemalen zwarte peper
- 1 1/4 dl slagroom
Bereidingswijze
Verhit de olie in een grote pan. Doe sjalot en knoflook erin en smoor ze 2 minuten op laag vuur. Roer de doperwten en de bouillon erdoor. Breng hem aan de kok en neem de pan van het vuur.
Pureer de soep in een blender of een foodprocessor glad. Roer er de munt en zout en peper naar smaak door. Laat de soep afkoelen en zet hem voor het opdienen minstens 2 uur in de koelkast.
Kijk of de soep goed van consistentie is en roer er eventueel een scheut water door. Giet hem in kommen of glazen. Klop de room erdoor en bestrooi hem met munt.
Varianten
Doperwtensoep met munt & prosciutto
Maak de soep volgens het basisrecept. Betrooi elke kom voor het opdienen met in fijne reepjes gesneden prosciutto.
Doperwtensoep met munt & crispy spek
Maak de soep volgens het basisrecept. Rooster 2-3 plakjes mager rookspek tot ze crispy zijn, snijd ze in kleine stukjes. Strooi ze voor het opdienen over de soep.
Doperwtensoep met munt & gerookte zalm
Maak de soep volgens het basisrecept. Bestrooi elke kom voor het opdienen met reepjes gerookte zalm.
Gloeiend hete doperwtensoep met munt
Maak het basisrecept en pureer hem direct. Verwarm hem voor het opdienen tot tegen de kook aan en sprenkel er een krul slagroom op.
Vetarme doperwtensoep met munt
Maak het basisrecept, maar laat de room weg.