Plant van de maand september – Gojibes

Lycium Barbarum

Gojibes

Gojibessen (lycium barbarum) groeien in vele regio’s in Azië als Mongolië, China en plaatsen nabij Tibet. De plek die erg bekend is om zijn gojibes productie is de Provincie Ningxia.

De gojibes plant groeit erg snel en bloeit vooral op 1-jarig hout

 

Ieder jaar maakt hij nieuwe, lange scheuten waar de bessen aan komen. Aan ieder bladoksel komen meerdere bessen.

Hoe meer vertakkingen, hoe meer gojibessen er verschijnen. Deze komen vooral op de omlaag hangende takken.

De gojibesstruik groeit het best op zanderige grond, zon of half-zonnig, kan zeer goed tegen de droogte.  het is een winterharde struik die in de winter zijn bladeren verliest.

Na de bloei komen de bessen. De goj bessen hebben een diep rode kleur en zijn, ongeveer zo groot als een rozijn.

LET OP: de goji bes lijkt op de Solanum Dulcamara (ook wel Bitterzoet genoemd). Hoewel beide planten van dezelfde familie zijn, is de Solanum Dulcamara giftig

Goji staat voor goed welbevinden en innerlijke stabiliteit.

De bes wordt in de Himalaya ook wel Geluksbes genoemd en is daar om haar goede en gezonde eigenschappen al honderden jaren geëerd.

 

   

 

De rode decoratieve vruchten hebben veel overeenkomst met rozijnen en ze zijn zowel vers als gedroogd goed te verwerken in een vruchtsalade, muesli of yoghurt. De smaak lijkt wat op die van kers en cranberry. Het vitamine C gehalte is hoger dan dat van sinaasappels en het ijzergehalte is hoger dan dat van biefstuk. In totaal zitten er meer dan 20 verschillende mineralen in!

Goji in muesli: meng 15-30 gram goji bessen samen met muesli tot een voedzaam ontbijt

Goji thee: laat 15 gram gedroogde goji bessen een paar minuutjes koken. Laat daarna de thee nog even trekken.

Goji thee wordt gedronken om gewicht te verliezen. Ook helpt het bij een hoge bloeddruk en stabiliseert het je bloedsuikerspiegel.

Iedere dag een kopje goji thee is een prima start.