Plant van de maand Juni – Basilicummunt

Mentha piperita ‘basilicum’

Basilicummunt

Munt in een kruidentuin of kruidenhoekje is niet te negeren, ze hebben elk een ultiem lekker en zeer divers aroma.

Basilicummunt heeft zeer sterke basilicumachtig aroma  en een subtiele  muntsmaak in zich.

Het grote voordeel van deze muntsoort is dat je hem ter vervanging kunt gebruiken van de klassieke basilicum, welke niet altijd eenvoudig is om in de tuin of in pot te kweken.

Basilicummunt is winterhard, het blad sterft in de winter af en krijgt weer nieuw leven in het voorjaar.

Een gouden regel om muntsoorten in de tuin te planten zodanig dat ze niet woekeren, plant ze vooraleerst in een grote pot en zet ze met deze pot in de aarde, om de drie jaar haal je de pot eruit, snijd je hem in het midden door en plant je één helft weer terug in je pot.

Je kan de volgende drie jaar weer onbeperkt knippen en genieten van je overheerlijke munt.

Heel handig en decoratief bij munt is één plant in een ‘aardbeipot’  bovenaan inplanten en de munt kruipt zelf verder naar de overige gaten in de pot.

 

 

 

Basilicummunt past goed in de volgende gerechten : kruidenthee, Mediterrane, Italiaanse en Franse keuken. Sausjes, desserts, ijs en zomerdranken.

Mentha piperita mandarine

Mandarijntjes munt

Deze munt heeft een frisse fruitige geur en smaak van de schil van mandarijnen, bevat geen dominante menthol smaak.

De bladeren zijn ideaal voor het versieren van desserts, cakes en taarten.

Heerlijk om te gebruiken bij slaatjes, fruitsla, voor cocktails en andere dranken.

 

Thee Recept: 5 stengels mandarijntjes munt, pluk er de blaadjes af. Doe in een theepot de bladeren van de munt, één theelepel gedroogde cranberry’s, rozijnen of goji bessen giet hierover een½ liter heet (net geen kokend) water, laat 10 minuten trekken. Zoet eventueel met honing of stevia (zoetkruid, honingkruid, suikerplant) zoals gewenst.

Mentha gracilis ginger

Palingkruid

Als we spreken over palingkruid, is er maar één enkel echte unieke plant die we zoeken en dit is een muntsoort, ook gekend onder de naam gembermunt of edelmunt.

Een winterharde, kruidachtige, sterk geurende vast plant met goudbont blad; de bladeren zijn langwerpig tot eivormig en tegenover -staand. De bloemen zijn lichtpaars en staan in dichte aren.

 

 

 

Munt lokt volop vlinders en nuttige insecten zoals zweefvliegen. Na de bloei terug knippen om nieuwe bladvorming te stimuleren.

In de tuin vormt munt goede combinaties met koolsoorten.

Keuken: uiteraard is deze muntsoort ideaal voor paling in het groen. Verder in desserts, salades, sauzen, theemengsels,

Laat uw gembermunt tot bloei komen en pas de bloemen eens culinair toe …fantastisch.

“Last but not least”

Mentha spicata marocana

Marokaanse munt

   

 

 

Verreweg het meest frisse muntaroma van alle muntsoorten, nauwelijks te evenaren. Dit zijn veel gehoorde uitspraken over deze munt.

Een muntsoort die je altijd in je nabijheid wenst. Een frisse adem en munt zijn een onafscheidelijk duo sinds mensengeheugens.

 

     Muntsiroop voor 1 liter

  • 1/2 liter water
  • 200 gram verse Marokaanse munt
  • 1 kg suiker
  • sap van 1 citroen
  • sap van 1 sinaasappel

 

 

Bereidingswijze

  • Breng 1/4 liter water aan de kook.
  • Was de munt en schud het water eruit.
  • Leg de munt in een weckfles van 1 liter en overgiet hem met kokend water.
  • Laat het geheel goed afgesloten gedurende drie dagen staan.
  • Zeef de munt en laat hem goed uitlekken.
  • Bewaar het aftreksel.

Breng opnieuw 1/4 liter water aan de kook.
Los de suiker hierin op en laat afkoelen.

Voeg het vruchtensap toe en vervolgens het muntaftreksel.
Spoel voldoende flessen om met hete soda, spoel ze na met heet water en vul ze met de siroop.
Sluit de flessen goed af.

Om een groene kleur te verkrijgen, kun je wat kooknat van spinazie toevoegen of wat spinazie laten meetrekken met de munt.

Serveertips: Leng een kleine hoeveelheid siroop aan met bronwater, al dan niet met prik. Serveren met ijs en een takje munt en/of een schijfje citroen. Heel feestelijk is het om de rand van het glas even te bevochtigen en in suiker te dopen, voordat je het vult!

Welke munt te kiezen die het best bij u past, is persoonlijk en hangt af van uw smaak, ook van welk gerecht dat we willen maken.

De kunst bij munt is…

zoals het gezegde luid :

Door de bomen het bos niet meer zien!

Veel muntplezier.